Kvas suchý s mätou 700g Divinka
Pravý kvas sa predtým pripravoval na sladu a používal sa ako magický a liečivý prostriedok. Naklíčené sladové zrná obsahujú vitamíny, minerály, makro- a mikroelementy. V každom dome sa robili ovocné, bobuľové aj bylinné kvasové nápoje. Preslávené boli kvasové nápoje z jabĺk, brusníc, hrušiek, kľukvy, malín, sliviek, hrozienok, morušiek. Pri výrobe týchto kvasov sa kvarili nielen čisté šťavy, ale aj rozdrvené plody a bobule. Nový kvas sa začínal pripravovať k 1. marcu na konci januára. Nádoby sa nečistili dôkladne, aby si v nich huby vytvorili mnohoročnú kultúru. Vďaka týmto zázračným starým hubám bol kvas taký chutný a liečivý.
Zloženie: strúhanka (prvotriedna pšeničná múka, pšeničná múka, ražná múka, pitná voda, soľ), suchý kvasený ražný slad, ražná tapetová múka, pivovarský jačmenný slad, suchý chmeľ, suchá mäta.
Spôsob prípravy: Kváskový základ (1 šálka suchého kvasu (možno pridať ½ šálky sladu pre urýchlenie) zaliať 2 litre vriacej vody, pevne uzavrieť a po 2 hodinách pridať 1 šálku cukru, naliať vopred rozpustené droždie (1 lyžička lisovaného alebo suše) kváskovým základom, prikryť obrúskom a nechať na teplom mieste 1–3 dni, prvú tekutinu zliať, nechať usadeninu – kvások je hotový). Kvas (na trojlitrový pohár: 1–2 šálky kváskového základu, 3 polievkové lyžice suchého kvasu, ¾ šálky cukru, hrozienka, pre zlepšenie farby – opražené sucháre, doliať do 3 litrov teplou vodou alebo šípkovým nálevom, pohár prikryť obrúskom a dať na teplé na 2–3 dni, občas premiešať. Po dokončení je možné pridať cukor, med, citrón, chren, zázvor, škoricu, bobule, sparené bylinky: tymian, rascu, mätu, dobromyseľ.
Výživové údaje pre 100g výrobku: Energetická hodnota 1022kJ/244,2kcal, Tuky 1,07g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0,g, Sacharidy 49,09g, z toho Cukry 0g, Vláknina 0g, Bielkoviny 9,54g, Soľ 0g.
Krajina pôvodu: Rusko.